neděle 15. dubna 2012

Jak o látkové pleny pečovat?

Jak a v čem pleny prát?

Plenky je potřeba vyprat i před prvním použitím, protože maximální savost dosáhnou až po několikerém vyprání.
Skladujete-li plenky namokro, vylijte z kyblíku vodu a pleny v síťce přendejte do pračky. Při suché metodě skladování Vám odpadá potřeba vylití vody z kyblíku. Pokud máte pračku s horním plněním, budete mít práci ulehčenou. Plenky tam z kyblíku prostě vyklopíte. Někdy stačí, aby měla pračka s předním plněním dostatečně velký otvor, do kterého se vejde průměr kyblíku, a budete mít ulehčenou práci. Síťku před praním vždy otevřete a ještě lépe, je plenky z ní do pračky vysypat. Lépe se tak vyperou.
Do pračky přidejte také síťku se separačními vložkami. Nikdy je neperte mimo síťku, zamotají se Vám do plenek a snižuje se jejich životnost.

Používejte pokud možno prací prášky šetrné k životnímu prostředí, ale hlavně šetrné k pokožce Vašeho miminka. Můžete si vybrat některý z komerčních prášků vhodných pro děti nebo ekologické prací prostředky. Nebo zvolit alternativnější metody a prát v mýdlových ořeších nebo mýdlovém slizu. (Návod na výrobu mýdlového slizu nebo informace k použití mýdlových ořechů lze snadno najít na internetu.)
Do praní nepřidávejte aviváž, protože snižuje savost plenek. Místo aviváže přidejte 2 lžíce octa. Ocet desinfikuje, pomáhá odstranit skvrny a plenky budou měkčí. Pro vůni můžete přidat ještě pár kapiček 100% přírodního éterického oleje.
Prát stačí na 60°C. Z hygienického hlediska je to teplota dostačující a energeticky úspornější než praní na 90°C.
Plenky můžete prát i s ostatním prádlem. V tom případě však plenky předeperte a pak přidejte ostatní prádlo.

Kde pleny sušit?

Plenky lze sušit kdekoli. Venku, doma, v sušičce, na radiátoru. Nejlepší je sušit plenky v létě venku na sluníčku, protože Slunce krásně vybělí skvrny. Sušení doma může být hlavně v letních měsících, kdy je vysoká vlhkost poněkud delší, ale za to v zimě, kdy je doma přesušený vzduch, Vám jej plenky krásně zvlhčují.
Plenky můžete sušit i v sušičce, ale zbytečně tím zvyšujete spotřebu el. energie. Navíc přesušení plenek snižuje jejich životnost. Pomáhá plenky vysušit v sušičce jen napůl a dosušit je na vzduchu.
Většinu plenek zle bez problémů sušit i na radiátoru. Některé z nich však pak více hrubnou a je potřeba je před použitím zjemnit promnutím. Není vhodné na příliš horkém topení žehlit plenky kapsové a AIO, protože nepromokavá polyuretanová vrstva, která je jejich součástí, by se mohla poškodit a plenka by mohla začít protékat.
Svrchní kalhotky s PUL tak není vhodné sušit na topení nebo sušičce, aby nedošlo k porušení polyuretanové vrstvy a nezačaly provlhat. Nicméně PUL svchňáky schnou velmi rychle i na vzduchu. Opatrní musíme být na vlněné svrchní kalhotky. Nelze je sušit v sušičce, na topení ani na přímém slunci, protože by mohlo dojít k jejich sražení. Vlňáčky obecně schnout velmi dlouho a musíme s tím při pořizování výbavičky počítat.

Je potřeba pleny žehlit?

 Přesto že moderní látkové pleny není třeba žehlit a kalhotkovým plenkám s patentkami by žehlička dokonce mohla uškodit, je vhodné plenky žehlit alespoň v šestinedělí. Z vlastní zkušenosti však musím říct, že jsem vícevrstvé bavlněné plenky žehlila i po šestinedělí, protože krásně změkly a mě to stálo minimum času a úsilí.

bára 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...